Nya problem med betygsättning i Skolplattformen - som stängs i sommar

Trots att det gått snart fyra år sedan Skolplattformen lanserades för lärare, elever och vårdnadshavare fortsätter problemen. Jag har de senaste veckorna pratat med flera lärare som vittnar om hur elever "försvinner ur systemet", när kopplingar mellan t ex Microsoft Teams och BER (Betyg och Elevregistret) vilket gör att lärare t ex inte kan ta närvaro eller sätta betyg. För många lärare är det ett återkommande säsongsfenomen.


Mycket tyder på att problemen är kopplade till överbelastningsproblem på delar av Skolplattformen. Senast i december 2021 rapporterade Dagens Industri om att vårdnadshavare och lärare inte kunde använda Skolplattformen. DI skrev om hur information på Skolplattformen bara syntes för vissa användare och ur information ibland försvann.


Enligt Stockholm Stads dåvarande IT-chef på utbildningsförvaltningen var orsaken en "extremt hög belastning" på grund av att många lärare satte betyg samtidigt.  Detta upprörde många lärare som jag pratat med, eftersom de inte kan sätta betyg någon annan period än inför avslutningsdagen. Stockholm Stad svarade till Dagens Industri att det inte var så viktiga betyg eftersom det var terminsbetyg, inte slutbetyg. "Givetvis skulle det vara bra att kunna lämna ut terminsbetyget på avslutningsdagen " sa Grundskoleavdelningen till DI, men konstaterade att det inte gått att lösa.


Inför vårens skolavslutning om ett par veckor och inför årets slutbetyg fortsätter nu alltså problemen. Lärare vittnar om hur elever "försvinner" från Teams och lärare behöver kontakta Skolplattformens support som felsöker varför enskilda elever ibland försvinner. Mycket tyder på att det återigen beror på en överbelastning av systemet. 


Flera lärare rapporterar även om att tillgången till Skolplattformen kommer begränsas inom kort. Utbildningsförvaltningens tjänstemän beslutade i slutet av maj att stänga ned alla andra delar av Skolplattformen än betyg och nationella prov. För många lärare innebär det stora problem eftersom t ex omdömen meddelas under terminen, men av tidsskäl skrivs de in Skolplattformen efter skolavslutningen.


Informationen mejlades fredagskvällen 20 maj. Många skolor i Stockholm hade en verksamhetsplanering som byggde på att Skolplattformen kunde användas efter skolavslutningen, en planering som på kort tid behövde rivas upp och göras om.  Fler lärare vittnar om svårigheten att hitta tid för detta med bara ett dagars marginal innan Skolplattformen skulle stängas ned för lärarna. Lärare som jag pratat med berättar att de nu får sitta på "närmsta helgerna" för att hinna med att lägga in det som  behövs. 


En annan lärare menar att det sagts att skälet till nedstängningen är att it-tekniker som arbetar med Skolplattformen ska gå på semester i juni och dessa planerat servicenivån efter denna semesterplanering.


"Verksamhetens behov får anpassa sig efter systemets begränsningar" beskrev lakoniskt en tredje lärare beslutet.


---

Vet du mer? Jag skriver en bok om Skolplattformen: kontakta mig på lidbom@gmail.com eller 0701-852115

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför en blogg om boken om Skolplattformen?